Att skicka och ta emot en faktura

Är du en av dem som är sugen på att starta ett eget företag men är lite osäker på hur det här med bokföring går till? Ingen fara. Det är inte så krångligt som det låter.

Faktura är bra för bokföringen
Vilket företag du än startar kommer du att bli tvungen att skicka fakturor till dina kunder och även ta emot en faktura när du beställer en vara eller en tjänst som kan hjälpa dig i din verksamhet. Dina kunder måste betala sin faktura till dig inom den utsatta tiden.

Metoder för att hantera fakturor
Nu till det som kan bli lite krångligt. Hur ska du göra med bokföringen när du skickar ut en faktura? Det finns två sätt som är viktiga att hålla reda på. Fakturametoden innebär att du bokför en faktura när den skickas ut eller när den kommer in. Fakturor som du skickar ut kallas kundfakturor och de som levereras till dig heter istället leverantörsfakturor. Betalningen av en faktura bokförs sedan separat. Bokslutsmetoden går däremot ut på att du väntar med att bokföra en faktura tills du har fått betalt för den.

Bokföringslagen säger att alla måste redovisa sin faktura-historik och annan bokföring enligt fakturametoden. Omsätter du mindre än 3 miljoner kronor per år och är en enskild firma kan det dock bli annorlunda.