Gradskiva: från 0 till 360

gradskivaEn gradskiva är något du först på högstadiet får lära dig att använda, och varför vi behöver den. Med en gradskiva kan du mäta hur många grader en backe lutar exempelvis. Att kunna använda och ha lite koll på en gradskiva och hur många grader som lutar hur mycket och kan vara rätt så kul. Hur många grader lutar egentligen berg- ochdalbanan Balder på Liseberg?

Med en gradskiva kan du bland annat ta reda på hur mycket 70 graders lutning är. Tar du reda på hur mycket 70 grader lutar så kan du plötsligt se hur mycket den stora nerförsbacken på Balder verkligen är vinklad. Det är just på detta sätt en gradskiva kan vara rolig. Men det är inte bara Balders lutning du kan mäta med en gradskiva. Du kan mäta på ett ungefär hur mycket en pulkabacke nära dig lutar eller så kan du ta reda på hur många grader hörnen i ditt rum har och så vidare. En gradskiva är ingen svår sak att få tag i om du inte har någon. Gå in på en enklare pysselbutik eller butiker med kontorsmaterial online och där kommer du säkerligen att hitta en gradskiva som du vill ha.